Omgeving


Voor liefhebbers van rust en wandelen is dit een ideale plek. Natuurliefhebbers kunnen eindeloos wandelen en fietsen of tochten maken door de Sioule-vallei met attracties als Chateau Rocher en het kasteel van Chouvigny. Op het stuwmeer van Besserve des Fades en het kratermeer “Gour de Tazenat” zijn watersportmogelijkheden. In de omgeving zijn diverse zwemplaatsen, onder andere Etang Philippe in St. Gervais d’Auvergne, het meer bij St. Eloy-les-Mines en het meertje van Servant. Ook voor een actieve vakantie zijn er voldoende mogelijkheden in de omgeving: kanovaren, paardrijden, deltavliegen, parapenten etc.

Kanoën kan op de Sioule , met z’n stroomversnellingen, maar ook op de iets verder weg gelegen Allier. Neem een grote zwemband mee en laat je meevoeren op het snel stromende water. Voor de vissers: Er wordt hier, staande in het water, veel op forel gevist .

Het massatoerisme is nog niet aan de orde en de natuur kan ongestoord zijn gang gaan. Dit zorgt voor een veelheid aan vogelsoorten; vogelspotters komen hier zeker aan hun trekken. Daarnaast bevinden zich in de nabije omgeving 4 golfbanen, waarvan één op ca. 30 km in Neris-les-Bains.

De vele romaanse kerkjes, de hoofdstad van de Auvergne Clermont-Ferrand en de steden Vichy, Riom, Montlucon, Moulin en Aubusson liggen op maximaal één uur rijden. Evenals het nationaal park van de Auvergne met zijn vele vulkanen en het themapark Vulcania. De wandeling naar de top van de Puy de Dome is een aanrader, evenals de wandeling naar waterval van St. Priest.

Neris-les-Bains is het kuuroord in onze omgeving. Hier kan men genieten van thermale baden en massages. Ook Chateauneuf-les-Bains is van oudsher een kuuroord. In het park staan prachtige oude bomen (sommige zeer groot) en er is een openbare bron met ijzerhoudend warm water. In beide plaatsen is een wellness centrum gevestigd.
Saint-Pourcain e.o. is één van de oudste wijnstreken van Frankrijk. Hier worden rode en rosé wijnen geproduceerd (3/4 van de productie) alsmede witte wijnen. In deze stad bevindt zich het Wijn- en Terroir museum. Ook is er de mogelijkheid om een cave te bezoeken.
Charroux is één van ‘Les Plus Beaux Villages de France’. Het dorp ligt in de vallei van de Sioule aan het begin van het Centraal Massief en toont prachtige voorbeelden van middeleeuwse civiele bouwkunst. Behalve zijn middeleeuwse karakter is Charroux tegenwoordig ook beroemd om zijn vermaarde mosterd die door een plaatselijke producent op ambachtelijke wijze gemaakt wordt. Het dorp is zeer aantrekkelijk door de smalle steegjes, winkeltjes van plaatselijke kunstenaars en een drietal musea.

Bezoek ook eens de vele rommelmarkten, antiekwinkels en musea. De winkelstad Vichy beroemd om z’n thermale baden, het prachtige, ruim 260 jaar oude, stadspark en z’n bijzondere architectuur. Of bezoek de bruisende studentenstad Clermont-Ferrand, met zijn mooie kathedralen, middeleeuwse straatjes en net gerenoveerde grote plein.  Wandel door het beeldenpark Chemin Fais d’Art en geniet van de bijzondere constructies van grote brokken steen.

Gouttieres heeft geen winkels, wel een restaurant. Voor boodschappen moet u naar Pionsat, St. Gervais d’Auvergne of St. Eloy-les-mines.

Een foto zegt meer dan duizend woorden! Om u een impressie te geven van de omgeving, laten we hier wat foto’s van nabij gelegen plaatsen zien.

(Klik op een foto voor een vergroting.)

Le viaduc des Fades

Genieten aan het water van Etang Phillippe (St.Gervais d’Auvergne)
Kanoën op de Sioule
Waterval bij St. Priest (10 km.)

 

Les Mont Dores
Clermont-Ferrand (60 km.)
  de Puy’s
 chemin fais         d’art  
 

 

markt st. gervais klein

 

markt in St.Gervais